Potpisivanje ugovora za trogodišnji program

17.srpnja 2017. prisustvovali smo svečanoj podjeli i potpisivanju ugovora o dodjeli financijskih sredstava za provedbu prve godine trogodišnjih programa “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge” s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Time je službeno započeo naš trogodišnji program “Udruga Srce-Sveobuhvatna briga za osobe s intelektualnim teškoćama”. Na poziv Ministarstva, kojim su bile obuhvaćene udruge koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, udruge osoba s invaliditetom i udruge koje djeluju u korist osoba s invaliditetom, bilo je prijavljeno 230 prijedloga programa, a nakon procjene predložen je 161 program.

Istaknuli bi jednu rečenicu iz govora ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, gdje kaže kako je Vlada i ovo Ministarstvo zahvalno udrugama i civilnim inicijativama koje najbolje poznaju potrebe osoba s invaliditetom i na neki način su korektiv ustanovama i institucijama s državne razine, ali i zbog svoje različitosti upotpunjavaju ono što kroz institucije nije uspjelo.

Predstavnicima udruga obratila se i pravobraniteljica Anka Slonjšak, koja je u svom izlaganju upozorila da mreža usluga za osobe s invaliditetom nije dovoljno razvijena, a za mnoge sredine je nedostupna. Istaknula je važnost djelovanja udruga koje se bave socijalnim i humanitarnim uslugama, jer su, u mnogim hrvatskim sredinama, jedine koje tamo pružaju usluge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.