Studijsko putovanje u Istru

U periodu od 13. do 17. rujna, s Društvom za istraživanje i potporu (DIP) bili smo na studijskom putovanju u Istri. Domaćin nam je bio Centar za inkluziju i podršku u zajednici Pula, koji s partnerima Udrugom za osobe s intelektualnim teškoćama „Golubica“ Vukovar, Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Istre od 01.05.2020. do 01.05.2022. provodi projekt „Zajednički kroz život“.

Svrha projekta je povećati socijalnu uključenost osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji kroz individualiziranu podršku i razvoj inkluzivnih socijalnih usluga na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Upoznali smo se s aktivnostima koje se organiziraju za korisnike od strane Centra za inkluziju .

Ponedjeljkom se u Društvenom centru Rojc održava redoviti kolegij na kojem se određuju aktivnosti i zadaci za taj tjedan. Prisustvuju svi korisnici, članovi i zaposlenici.

Domaćini su nam pokazali svoj vrt na Stoji, mjesto gdje se članovi mogu maknuti u svoju zelenu oazu, a s posebnim ponosom pokazali su nam vrt na Pomeru, gdje proizvode vlastitu zdravu hranu, a za vodu i struju pobrinuli su se ugradnjom crpki i solarnih kolektora.

Centar za inkluziju ima organizirano stanovanje u sedam stambenih jedinica u Puli. Posjetili smo stan u kojem skladno žive Brankica, Ornela i Marino. O svim stanovnicima brinu volonteri i zaposlenici koji ih redovito obilaze

U prostoru Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, u poslijepodnevnim satima organiziraju se kreativne i druge radionice, pod budnim okom voditeljice Zvjezdane.

Mnogi njihovi korisnici svoje vrijeme provode i volontirajući. Kao posebno pozitivan primjer izdvajamo Emina koji volontira za NK Uljanik te Nevena koji se svakodnevno druži s korisnicima Udruge cerebralne paralize Istarske županije.

Tomica i njegovi prijatelji za nas su izradili ovaj prekrasan crtež te smo (Srce i DIP) pred sam odlazak napravili i zajedničku fotografiju.

Posljednjeg dana boravka, domaćini Ozren i Marko su nas posjetili u smještaju te nam dali evaluacijske listove, kako bismo ocijenili sve što smo doživjeli.

Sve fotografije nalaze se ovdje:

https://web.facebook.com/pg/udrugasrcerijeka/photos/?tab=album&album_id=2728370090739078